.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Drávaiványi
Drávaiványi adatai

Önkormányzat:
7960 Drávaiványi, Kossuth u. 30.
Tel.: 73/480-018
E-mail: epitesugy@sellye.hu
Polgármester:Györgyei Zsolt
Tel.: 73/480-018
E-mail: epitesugy@sellye.hu

Fotógaléria

Szigetvártól 30 kilométerre, az Ormánság déli részén található ez a kis baranyai település.
Vasútvonal nem érinti, autóbusszal
Sellyéről közelíthető meg. Egyébként a térség déli részén átvezető összekötő útról érhető el.

Drávaiványi neve először a 14. században jelent meg hivatalos okiratokban. 1332-ben említette egy pápai tizedlajstrom. A település eredetileg egykori földesuráról, Petrovszky Ivánról kapta a nevét. Régi elnevezése Ivány volt. A 19. század derekán még több mint hatszázan éltek ebben a mindvégig magyarlakta községben. A népesség csökkenése azóta tulajdonképpen folyamatos.

A növénytermeléssel és álattartással foglalkoztak, vásározásból és piacozásból éltek.

Bár az aktív korú lakosság aránya nem alacsony, közülük csak kevesen tudnak a faluban elhelyezkedni. Az egykor sokaknak munkát biztosító mezőgazdaság nem nyújt már tömeges megélhetést. Pedig a település határában, a több mint 1000 hektárnyi külterület nagy része kiválóan alkalmas mezőgazdasági művelésre. Drávaiványiban csakúgy, mint az Ormánság többi nehéz helyzetű apró falucskájában, magas a munkanélküliség. Helyben csak az önkormányzatnál van lehetőség az elhelyezkedésre. Az állástalanok többsége nem rendelkezik szakképzettséggel.

A helyi közösségi élet központja a kultúrház, amely a helyi ifjúság által alapított klubnak is otthont ad, csakúgy, mint a falu valamennyi fontos rendezvényének. 1997-ben alakult meg Drávaiványiban a nyugdíjas klub a Népjóléti Minisztérium pályázatán elnyert pénzből (41 nyugdíjas van a faluban).

Az alig több mint 220 lelket számláló település a sellyei körjegyzőséghez tartozik. Sok az aktív korú (118 fő) és viszonylag sok a gyermek is (61 fő).
A falu valamennyi házában van vezetékes ivóvíz, a törpevízmű fenntartója a helyi önkormányzat. Emellett már bevezették az áramot és a telefont is. Szennyvízcsatorna hálózat még nem épült ki.

Önálló önkormányzati intézményekkel nem rendelkezik a község, az óvodásokat és iskolásokat a szomszédos településekre szállítják: Drávasztára és Sellye intézményeivel kötött szerződések alapján. A faluban kialakított orvosi rendelőben rendszeres időközönként a szomszédos falu orvosa tart rendelést. Egyéb napokon a drávaiványi betegek Drávasztárán kapnak egészségügyi ellátást.

Drávaiványi lakosságának többsége - mintegy háromnegyede - református vallású. A kisebbségben lévő katolikus vallásúak a helyi imaházban gyakorolhatják vallásukat. A
református templom azonban nemcsak a falu életében tölt be fontos szerepet, hanem különleges látványosság is. Az ormánsági kultúra jellegzetes építménye ez a festett kazettás templom, amely az ősi magyar jelképrendszer legszebb elemeit hordozza. Az 1792-ben emelt épület késő barokk stílusban épült, napjainkra műemléki védettséget kapott. A templom ékessége a 164 festett kazetta, melyekből nem készült két egyforma. Megtekinthető itt még az az úrvacsorai bortartó kancsó is, amely 1900-ban Zsolnay porcelánból készült, s a liturgia részeként használták.

A településen számos ház viseli magán a jellegzetes ormánsági népi építészet jegyeit. Ezek közül említést érdemel a Kossuth utca 5. szám alatti épület, melynek különleges homlokzatát érdemes megcsodálni a faluba betérőknek. Nem messze innen, a 13-as szám alatt falusi vendéglátásra alkalmas szálláshelyeket alakítanak ki, mellette pedig egész évben üzemelő pálinkafőző működik.

2007-ben felújították a Polgármesteri Hivatal és a Nyugdíjas Klub padozatát, az orvosi rendelő belsejét és folyamatban van egy EU-s játszótér kialakítása.

Az önkormányzat a település kiemelkedésének lehetőségét abban látja, hogy ha az üres házak, telkek benépesednének és idővel a turizmus szolgálatába állnának, akkor csökkenne a munkanélküliség és több szolgáltatást tudnának ajánlani az ide látogatóknak.

Dráva-projekt

A település egyik kitörési pontnak véli a turizmus fellendítését. Ezzel a szándékkal vesznek részt a Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése elnevezésű projektben. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a turisták megfelelő fogadtatásban és ellátásban részesülhessenek a településen, s innen induljanak a környék látnivalói felé. Ezt szolgálja a már elindult szálláshely-fejlesztés, és a Dráva projektben elkészülő új létesítmény, a kerékpáros pihenő.

Az önkormányzat tervezi, hogy itt kiállítanak két régi szövőszéket, amivel 5-6 asszony dolgozott az 1900-as években. Ezen kívül szövéseket és az állattartásból visszamaradt tejes edényeket is beutatnának.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Drávasztára, Sellye, Sósvertike

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.