.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Drávacsepely
Drávacsepely adatai

Önkormányzat:
7846 Drávacsepely, Dózsa u. 2.
Tel.: 72/580-230
Fax: 72/580-106
E-mail: kovacshida.kj@axelero.hu
Polgármester:Bónis Gyuláné
E-mail: kovacshida.kj@axelero.hu

Fotógaléria

Az Ormánság keleti részén, Harkánytól 10 kilométernyire fekszik ez a szép baranyai település. Vasútvonal nem érinti, csak közúton lehet megközelíteni, a Harkány-Vajszló közútról egy rövid bekötőút vezet Drávacsepelyre. Infrastrukturális adottságai mindig is behatárolták a falu lehetőségeit, az elmúlt évtizedekben pedig segítség híján a többszörösen hátrányos helyzetű települések sorsára jutott.

 

Éghajlata enyhe, kevés a csapadék, növény- és állatvilágát pedig alapvetően az határozza meg, hogy a Dráva árterében helyezkedik el.

A falu házain még fellelhetők a hagyományos ormánsági építkezés jegyei, de a parasztházak jó részén ezt már átalakítások fedik el. A településnek mindössze két, egymást keresztező utcája van, középütt helyezkednek el a közintézmények, kereskedelmi egységek. Mivel mélyen fekvő terület, egyik utcájának egy része például alkalmatlan építkezésre.

Az infrastruktúra fejlesztése a környező településekkel összefogva 1990 után kezdődött: ekkor épült ki a vezetékes ivóvízhálózat, s jött létre a közös vízmű. Drávacsepely a vízmű központja, ám egyelőre hiányzik a szennyvízcsatorna. A vezetékes gáz 2004-ben épült ki.

 

A Csepely név eredetéről még folynak a viták, egyesek szerint jelentése erdő, bokros, cserjés. Ebből alakulhatott ki a falu neve. Egybevág ezzel, hogy a településen nem végeztek régészeti feltárásokat, ugyanis a természet nyújtotta lehetőségek miatt itt minden fából készült, és megsemmisült az évszázadok során a nedves, mocsaras területen. A település nevét egyébként először egy 1177-ben kelt oklevél említi. A tatárjárás pusztításai elől szinte a falu teljes lakossága elmenekült. Az Anjou-korban Chepely in Belkuz  Soklós várához tartozó, római katolikus falu. A török időkben aztán a református vallásra tértek át a csepelyiek. A falu a 18. században került a Batthyány család siklósi uradalmához. 1903-ban kapta a Dráva előtagot, azóta használják a jelenlegi elnevezést.

 

Az alig néhány száz lelket számláló falu képviselő-testülete öttagú, a település a kovácshidai körjegyzőséghez tartozik. Jelenleg 254 lakosa van, a lakók 48 százaléka az aktív korú, 20 százalék a gyermek- és 32 százalék az időskorúak aránya. Az elmúlt mintegy négy évtized alatt a falu lakossága folyamatosan fogyatkozott, ami a munkalehetőségek hiányával, az infrastrukturális fejletlenséggel magyarázható. Magas a munkanélküliek aránya. Éppen ezért a település kiemelkedésének lehetőségét a munkahelyteremtésben látják elsősorban. A gazdaság képviselői a főleg mezőgazdasággal és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozók. Három egyéni vállalkozót és egy vállalkozást tartanak nyilván. Az elhelyezkedésre jelenleg inkább Harkány, Siklós és Pécs jelent lehetőséget, helyben a legnagyobb munkáltató az önkormányzat.

 

Nincsenek oktatási intézmények, a gyerekeket Harkányba szállítják naponta iskolába, óvodába. A helyi művelődési ház és a könyvtár azonban megfelelő lehetőséget nyújt a kulturális élet számára. A fiatalok az ifjúsági klubban, az idősek a nyugdíjasklubban igyekeznek programjaikkal színesíteni a falu életét. Az önkormányzat 1993-ban újíttatta fel a művelődési házat, így az a település minden jeles rendezvényének otthont adhat. Az épület 2005-ben teljes átépítésen esett át. 2004-ben új szárnnyal bővült, itt kapott helyet az új orvosi rendelő is. 1992-ben avatták fel a település központjában azt az emlékművet, mely a falu második világháborús hőseinek és az 1956-os áldozatoknak állít emléket.

2004-ben megújult a település játszótere, mely így már a legszigorúbb EU-szabványoknak is megfelel. 2005-ben készült el a polgármesteri hivatal felújítása és akadálymentesítése.

2005-2006-ban elkezdődött a közterületi járdák felújítása. 2007-ben a belterületi úthálózat 50 százaléka átépítésre került, 6 méter széles új aszfaltburkolatot kapott.

2006-ban új nyugdíjas klub helyiséget alakított ki az önkormányzat. 2007-ben adták át a fiatalom számára berendezett kondicionáló termet. 2003 óta E-Magyarország Pont működik a településen, nyolc számítógéppel, 2007 májusától pedig mikrohullámú internet-szolgáltatás indult.

Most készülő beruházás a Temető út felújítása, valamint a belterületi utak, illetve a bekötőút rekonstrukciójának, szélesítésének második üteme.

 

A falu lakóinak többsége református vallású. A református templom 1802-ben épült, copf stílusban, és több mint száz évvel később, 1929-ben újították fel. Külön érdekessége a népies stílusú, festett berendezés. 1993-ban megújulhatott a lelkészlak is, és a falu saját lelkészt kapott. Jelenleg lakatlan a paplak.

A műemlék templom egyike a település turisztikai lehetőségeinek. A falu határában található tó rekonstrukciója esetén pedig a horgászturizmust is szeretnék fellendíteni.

 

Drávacsepely egyedülálló kezdeményezésbe fogott 1993-ban. Egy csaknem 200 oldalas kiadványban örökítették meg a falu történetét, feltüntetve minden jelentősebb eseményt. A Drávacsepely község története című falutörténet azóta is évről-évre bővül, a mai napig nagy gondot fordítanak arra, hogy minden esztendőben elkészüljön az adott év legfontosabb eseményeinek  krónikája.

 

Dráva-projekt

Drávacsepelyen az elsők között, 2006. októberében készült el a Dráva projekt keretében a túraállomás és az esőbeálló. Ezzel elkezdődött a falu továbbfejlesztése is. Azóta a falu lakói birtokba is vették az épületet különböző rendezvényeikhez, amely közvetlenül a játszótér és egy nagy füves terület szélén áll. Az önkormányzatnak is van itt egy területe, ahová a későbbiekben egy horgásztavat és egy tíz férőhelyes horgászkempinget alakítanának ki a Leader program keretében. A túraállomáson lévő vizesblokk és öltöző kiszolgálja mind a kempingezők, mind a rendezvényeken résztvevő vendégek és fellépők igényeit. A vele szemben álló esőbeálló pedig egyben buszmegállóként is funkcionál. A túraállomás üzemeltetéséhez és takarításához olyan pályázatot keres az önkormányzat, amivel biztosíthatja legalább egy munkavállaló alkalmazását. A jelenlegi és későbbi fejlesztések lendületet adhatnak a településnek, hiszen megváltozik a falukép és egyben vonzóbbá teszik a települést a betelepülők számára.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Drávaszerdahely, Kémes

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.