.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Csurgó
Csurgó adatai

Önkormányzat:
8840 Csurgó, Széchenyi tér 2.
Tel.: 82/471-388, 30/445-4226
Fax: 82/471-095
Weboldal: www.csurgo.hu/
E-mail: hivatal@csurgo.hu
Polgármester:Füstös János
Tel.: 82/471-388

Fotógaléria

Nyáron árnyat adó lombjait dicsérjük, ősszel színpompás leveleivel gyönyörködtet, télen havas ágaival nyújt pompás látványt Csurgó központjában az öreg gesztenyesor. Innen csupán néhány lépés és máris a református gimnázium természetvédelmi parkjában járunk, ahol növényritkaságok között bújik meg a Pantheon, a Csokonai-pad és a Festetics-kapu. Az intézményt, Csurgó egyik jelképét Festetics György gróf alapította 1792-ben. Az akkori iskolaépületben ma a városi múzeum működik, amely gazdag helytörténeti anyaggal, állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat, nyaranta pedig nemzetközi alkotótábornak ad otthont.

A gimnázium mostani oktatási épületét 1896-ban avatták, ezt öleli körbe a park. Az iskola kezdeti története elválaszthatatlan a kor neves egyéniségeinek - Noszlopy Gáspár, Baksay Sándor, Nagyváthy János - tevékenységétől. Az 1799-ben itt tanító Csokonai Vitéz Mihály csurgói tevékenységét könyvkérő levelek küldésével kezdte, mivel nem volt az iskolának könyvtára. Hamarosan azonban olyan gyűjteménnyel büszkélkedhettek, amely napjainkban is egyedülálló. Vendégkönyvébe számos bejegyzés született kormányfők, egyházi méltóságok, írók, művészek, turista és zarándok csoportok, iskolai osztályok tollából, közülük sokan a határon túlról érkeztek. Harmincezer kötet könyv, nyolcezer régi folyóirat, több száz térkép, érem, pecsét és kéziratos könyv, ősnyomtatványok, kódexlap töredékek alkotják a bibliotékát. A vendégkönyv bejegyzései mutatják, hogy kormányfők, egyházi méltóságok, írók, művészek, turista és zarándok csoportok, iskolai osztályok keresik fel az intézményt.

A szellemi élmény után tegyünk egy sétát a Hild-emlékérmes város szép épületei között. A közelben áll az 1895-ben épült Korona szálló, és a Takarékpénztár egykori palotája, amely ma a Városháza. A könyvtár eklektikus épülete a múlt század elejéről való, a Meller-kastély pedig az 1880-as évekből.  Újabb építésű a Millenniumi park szabadidős központ, a sportcsarnok, és Török Bálintné virágoskertjének mása. Ennek eredetijét a 16. században Tinódi Lantos Sebestyén Magyarország legszebb virágoskertjének nevezte.

A városközponthoz szervesen kapcsolódik az alsoki városrész, ahol a Zis- tó kínál kikapcsolódást, illetve az óváros, Felső-Csurgó. Itt áll a későromán, gót és barokk stílusjegyeket magán viselő Szentlélek templom. Csurgó hírét az óváros területén letelepült templomos lovagok alapozták meg, de a betegápoló johannitáknak is volt itt birtoka 1193-ban. A johannita rendházat valószínűleg 1217-1226 között alapították, majd a templomos lovagrend feloszlatását követően a lovagrend tagjai is beléptek a johanniták közé. A történelmi kirándulás befejeztével látogassunk el a szőlőhegy pincéibe is, ahol a helyi gazdák örömmel invitálnak bennünket a nemes nedű kóstolgatására.

A település önálló weboldala

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Berzence, Gyékényes, Zákány, Porrogszentkirály, Csurgónagymarton, Szenta

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.