.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Tésenfa
Tésenfa adatai

Önkormányzat:
7843 Kémes, Kossuth L. u. 71.
Tel.: 73/495-101
Fax: 73/495-042
E-mail: K4795@koznet.hu
Polgármester:Ignáczné Harmath Hajnalka
E-mail: K4795@koznet.hu

Fotógaléria

Baranya déli határán, a Dráva közvetlen szomszédságában fekszik ez az apró ormánsági település. A legközelebbi város Siklós. Közúton, autóbusszal is megközelíthető. A kémesen áthaladó vasútvonal viszont megszűnt.

A Dráva-vidék festői környezetében megbúvó kis falucska utcáiban alig száz ház sorakozik. Megkapóan tiszta, egyszerű, a korabeli paraszti építészet hagyományait is őrző épületeivel, nyugalmat árasztó, különleges hangulatú falu. Jellegét alapvetően meghatározza az is, hogy a Dráva természetvédelmi területének határán fekszik  Ez gazdag vízi- és madárvilágával ide vonzza a természet szerelmeseit. Különösen jellegzetes madara, az itt fészkelő rétisas érdemel figyelmet.

 Tésenfa már az őskorban lakott helység lehetett. A föld mélyéből előkerült Konstantinus rézérme pedig a római hódoltság időszakáról mesél. A 14. század derekán a különféle okiratok több névváltozattal említik: szerepel Tesenfolwa, Thesenfalua, Thesen falwa néven is. A kezdetektől színmagyar település. A hódoltság időszakában, a török ellen vívott harcokban érintetlen maradt. Később a Zrínyiek, majd a Batthyányiak kezébe került. A szabadságharc ütközetei is elkerülték Tésenfát csakúgy, mint a következő évszázad világháborúinak eseményei. Az 1945 utáni fosztogatások, kitelepítések súlyos veszteségeket okoztak, de a helybéliek újból talpra álltak a megpróbáltatások után. Később a lakosság egy része a közeli városokban, illetve a megyeszékhelyen telepedett le. Igaz, jelentős volt a betelepülők száma is, így a lélekszám sokáig szinte állandó volt. A faluban a katolikus és a református vallás egyaránt jelen van, a község református egyháza egyike a legrégebbi alapításúaknak a megyében. 

Bár Tésenfa körjegyzőségi székhelyközség, intézményei nincsenek. A közösségi élet színtere a templom, illetve a művelődési ház. Az egészségügyi és védőnői ellátást a közeli Kémes segítségével oldják meg.

Mind a vezetékes ivóvíz szolgáltatás, mind a szilárd és folyékony kommunális hulladék elszállítása megoldott Tésenfán. A gázvezeték is kiépült. Az utak, járdák kiépítettek, szilárd burkolatúak. A lakók kényelmét szolgálja a helyi kábeltelevíziós hálózat is.

Napjainkban újra jelentősnek mondható az elvándorlás, egyre több fiatal menekül a munkanélküliség elől a megye városaiba. A faluban ugyanis nincs munkalehetőség, az egyetlen munkáltató az önkormányzaton kívül az Erho Kht., mely 15-20 főt foglalkoztat. Mindössze két vállalkozást tartanak nyilván a faluban. Egyre magasabb az időskorúak aránya. A 234 lakos 30 százaléka gyermek, 20 százaléka aktív korú, és 50 százalék az idősek aránya. A fiatalok elhelyezkedése annak ellenére nehéz, hogy többségük vagy szakképesítéssel, vagy érettségivel rendelkezik. A felsőfokú végzettségűek aránya viszont nagyon alacsony.

A kiemelkedés lehetőségét Tésenfán is a turizmusban látják. Ezt szolgálja már a Csiri-biri Üdülőpark, mely négy házzal várja a vendégeket. Most épül a Kossuth utca 66. sz. ingatlanon a pihenő színt és vizesblokkot is magában foglaló épület, zárt szennyvízgyűjtővel.

Dráva-projekt
A település turisztikai fejlesztése volt a célja Tésenfának, mikor belevágott a Dráva-projekt pályázatába. Már van néhány szálláshely a faluban, egyebek között iskolai csoportok táboroztatását is meg tudják oldani. A túraállomás egy meglévő önkormányzati épület kiegészítéseként készült, a vizesblokkok mellett konyha, egy fedett terasz és szalonnasütő is várja a kirándulókat. A falu közterületeit folyamatosan szépítgetik, virágládákkal, gondozott gyeppel. A szabadtéri épület üzemeltetése nem kerül sokba, a a takarítást, fűnyírást közmunkából oldják meg. Az önkormányzat tervei között szerepel régi ormánsági házak felújítása, falusi szálláshellyé alakítása. A projekt reklámkampánya pedig nem csak a Drávának, de Tésenfának is nagy előrelépést jelenthet, hogy megismerjék a kis község értékeit.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Szaporca, Kémes

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.