.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Siklós
Siklós adatai

Önkormányzat:
7800 Siklós, Kossuth tér 1.
Tel.: 72/579-500
Fax: 72/579-503
Weboldal: www.siklos.hu
E-mail: varoshaza@siklos.hu
Polgármester:Dr. Marenics János
Tel.: 72/579-500
E-mail: titkarsag@siklos.hu

Fotógaléria

Ha a Tenkes hegy tetejéről a Dráva felé letekintünk, az ország legnapsütöttebb vidékét látjuk, aminek büszkén ül nyakára a teret uraló Siklósi Vár, lába alatt a nyüzsgő kisvárossal.

 Az első - máig ható- kulturális hatást, a Római légiók saruja hozta a vidékre. Ez pedig a szőlő és borkultúra meghonosodása volt. Emlékeik a mozaik padlós villa és a sok-sok faragott kő, oszlopfő, szarkofág, amelyek egy része nyilvánosan is látható. A természet kincseivel gazdagon megáldott vidéket kaptak örökül a honfoglaló Kán nem béli Soklyósiak, akiknek nevéhez fűződik a vár első írásos említése a XIII. századból.

Az imádság gyakran hangzott fel itt. A régiek csodatévő patakpartján álló táltosok helyéről regéltek, ahol 1008-ban a pécsváradi pálosok a szűzanya szobrára leltek. A későbbiek pedig, a csodatévő Mária jelenéseiről, aki szegény napszámosoktól kérte felégetett lakának újjáépítését, mígnem a XVIII. század rácdúlásait követő nyugalmasabb időkben el nem nyerte mai barokk formáját a máriagyűdi kegytemplom, hazánk egyik legismertebb búcsújáró helye.

A birtokos dinasztia fiúágának kihalásával az azt követő zűrzavaros időkben az ország egyik legnagyobb főúri családjának a Garaiak birtokába került a vár. Nekik köszönhetőek a katolikus templom világhírű freskói. Tőlük Corvin Jánoshoz került. Majd rövid időre a török elől menekült Stiljanovits István szerb despotához. Őt árulás miatt II. Ulászló király felnégyeltette. Emlékét a csodálatos ikonosztázairól híres ortodox templom őrzi. Aztán reneszánsz életet élt a Perényiek jóvoltából a megint csak nádori székhellyé lett vár, ahol a Szent Koronát is őrizték ekkor.  Ebből az időből való a várkápolna hálóboltozatos szentélye is, ahol az egykori várúr, a 48--as külügyminiszter Batthyány Kázmér és a várat 1938-ban a magyar államnak átadó Benyovszky Móric hamvai nyugszanak.

Az 1543-1686-os hódoltság emléke a dzsámi, ami példás helyreállításáért 1976-ban Európa Nostra-díjban részesült.

A történelmi örökséget elegyíti az újjal a nemrégiben megújult belváros is.

A történelmi borvidék messze földön híres borait, nemcsak a városban, hanem a környék pincéiben is jó szívvel kínálják a betérőnek.

A borászat jelentős szerepet játszott abban az évszázados folyamatban is, ami az egykori mezővárosba kereskedelmet, ipart, oktatást és kultúrát hozott, és mára igazi kistérségi központtá tette Siklóst

Mi mindent rejt még magában ez a vidék, ahol Isten szerelme van jelen minden kődarabban? Ezt érdemes megnézni, megismerni, befogadni, megízlelni!

A település önálló weboldala

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Máriagyűd, Harkány, Matty, Nagyharsány, Kisharsány

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.