.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Sellye
Sellye adatai

Önkormányzat:
7960 Sellye, Dózsa György utca 1.
Tel.: 73/ 580-900
Fax: 73/ 580-900
Weboldal: www.sellye.hu
E-mail: hivatal@sellye.hu
Polgármester:Nagy Attila
Tel.: 73/580-900
E-mail: polgarmester@sellye.hu

Fotógaléria

Habár akad az Ormánság fővárosán átszaladó út mellett is látnivaló, ám a település vendégeit e lapokon kis kitérőre buzdítanánk: hagyjuk el a főutat, s kanyarodjunk a csónakázótó vagy a fürdő felé. Amott tekintélyes fasorokkal szegélyezett utcákba érünk, ahol szinte üdülőterületen, beépített, rendezett ligetben érezheti magát az ember. Sellye 1997 szeptemberében nyerte el a városi címet.

 

Múltbéli fénykorát Mátyás király idejében élte: birtok- és egyházközpont volt. A ferencesek kolostorát a törökök 1532-ben felégették, s erre a sorsra jutott az 1300-as években épült palánkvár is. Jelentőségét azonban megőrizte a hódoltság korában is, miután bírósági kerületi központ, nahie volt. A település életrevalóságát, életerejét jelzi, hogy II. Józseftől 1781-ben mezővárosi rangot kapott. A megelőző 100 évben jelentős fejlődésen ment át, ugyanis 1689-ben a törököket innen elűző osztrák hadak Sellyét csaknem elpusztították. Későbbi története során azután volt járási székhely is, meghatározó szerepet töltött be a környéken. Akárcsak napjainkban.

 

A város híres és nagyon szép műemléki épülete a barokk stílusban épült Draskovich-kastély. Ma diákotthonként működik. Körülötte terül el az arborétum, amely sokkal több annál, mint amennyinek első látásra tűnik. Az 1760-70-es években telepítették, akkor még 15 hektáron. Értékes faállománya alapján - 335 fajta ékesíti, közöttük például mamutfenyő is - 1995-ben védelem alá helyezték. Messze környéken nincs hozzá hasonló. Az arborétum mellett található a Kiss Géza Múzeum. Érdemes megnéznie annak, aki alaposabban meg akar ismerkedni az Ormánsággal. A színes és gazdag gyűjtemény bemutatja a környék népművészetét, népi építészetét, életmódját. Az udvarán felállított talpas ház eredetileg a közeli Csányoszró faluban állt, onnan hozták át Sellyére és rendeztek be benne egy XIX. század végi paraszt lakásbelsőt.

 

A város egyébként számos jeles rendezvényt is kínál vendégeinek: többek között alkotótábort, ifjúsági művésztelepet, megrendezik a város napját, utcabálokat, szüreti felvonulást tartanak. Külön említésre méltó a Dinnyefesztivál. Merthogy a dinnye szorosan összekötődik e vidékkel. Higgyék el: az ormánsági görögdinnyének nincs párja!

A már meglévő adottságok és a tervezett idegenforgalmi jövő is indokolta, hogy a közel múltban a városban tourinform irodát rendeztek be. Itt már nemcsak a várost érintően juthatunk ismeretekhez a szálláshelyekről, a helyi nevezetességekről és a rendezvényekről, hanem a Dráva-medence baranyai szakaszát érintően széleskörű tájékoztatást kapunk. E barátságos ormánsági város szívesen várja vendégeit: külön értéke a rendkívül gondozott fürdő, ahol 4,2 hektáros tágas park szolgálja  a kényelmes pihenést és játékot, s tiszta vizű medencék biztosítják az enyhítő fürdés lehetőségét.  Sellye külterületi része a természetkedvelők paradicsoma, hiszen a Kis-Rét 25 hektáros természetvédelmi területén számos védett növénynek - például a szibériai írisznek - nyújt élőhelyet.

A település önálló weboldala

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Drávaiványi, Bogdása, Kákics, Csányoszró

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.