.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Barcs
Barcs adatai

Önkormányzat:
7570 Barcs, Bajcsy Zs. u. 46.
Tel.: 82/565-960
Fax: 82/462-459
Weboldal: www.barcs.hu
E-mail: phbarcs@fibermail.hu
Polgármester:Karvalics Ottó
Tel.: 82/565-960
Fax: 82/462-459

Fotógaléria

A nyári Dráva-parton mindennapos látvány, amint kenusok húzzák partra a csónakjaikat, s fáradtan integetnek vissza az épp kifutó sétahajó jókedvű utasainak. Hogy mitől a fáradtság? Mindjárt megérti, aki csak egyszer is megbirkózott a meglepetésekkel teli Drávával. Persze van barátságos arca is a tiszta vizű folyamnak: ezt mutatja a barcsi szakaszon kialakított strandon fürdőzők, a parti sétányon kerekezők, a vízi világot megörökítő természetfotósok felé.

 

E vidék utánozhatatlan értéke, hogy bármerre nézünk a tájon, mindenütt természeti kincsekre bukkanunk. Barcson, e barátságos dél-somogyi kisvárosban ezekre az értékekre, s középpontban a Drávára építik a jövőt. A hajókikötő kialakításához például nem kisebb szaktekintély készítette a tervet, mint a világot körbevitorlázó Fa Nándor. 

 

Útközben érdemes betérni a Dráva Múzeumba, ahol a település történetét ismerheti meg a látogató. Itt megtudjuk, hogy Barcsot már az időszámítás előtti ötödik évezredben lakták, az ókorban pedig a római birodalom fontos hadiútja vezetett erre. 1567-ben a szigetvári bég palánkvárat épített itt, két évszázaddal később pedig a déli vidék egyik gazdasági központja lett a település. A vízi út rendezésével csakhamar elindult a folyón az áruszállítás. Barcs mezővárosi kiváltságokat kapott, felépült a ma is látogatható római katolikus templom. Az 1848-as szabadságharc idején Barcs már élénk forgalmú mezővárosként volt ismert. A templomfalba ágyazott ágyúgolyó emlékeztet rá: Jellasics seregének egy része itt lépte át a Drávát. Az első gőzhajó és a vasút soha nem látott fejlődést hozott a város számára: két évtized alatt az ország második legnagyobb kereskedelmi központja lett, itt épült fel  az ország második legnagyobb malma. A két világháború, majd határ menti helyzete hosszú időre visszafogta a felfelé ívelő fejlődést. Csak 1990 után kezdett magához térni a település.

 

Ma már kenuk és sétahajók szelik a Drávát, a városban csodaszép fedett uszoda és gyógyfürdő épült. A vendégeket jelenleg 70 szálláshely várja Barcs panzióiban, fogadóiban, de hamarosan bővül a férőhelyek száma, amint felépül egy négycsillagos szálloda, illetve panzió, és kempinggel bővül a gyógyfürdő környéke is. A vidék holtágai és bányatavai messze földön híresek a halállományukról, az erdők vadban gazdagok. A városhoz tartozó Drávaszentesen egyedülálló oktatóközpontot épített a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelője.

A település önálló weboldala 

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Drávatamási, Darány, Somogytarnóca, Drávaszentes, Péterhida, Terezino Polje

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.