.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Őrtilos
Őrtilos adatai

Önkormányzat:
8854 Őrtilos, Rákóczi út 29.
Tel.: 82/735-850, 30/630-6075
Fax: 82/596-062
E-mail: ortilos@mail.techno-tel.hu
Polgármester:Kunos Zoltán Lajosné
Tel.: 82/735-850
E-mail: ortilos@mail.techno-tel.hu

Fotógaléria

Két megye - Zala és Somogy - határán fekszik Őrtilos. Horvátországgal is határos: délnyugaton a Dráva választja el a szomszédos országtól. Két város is van a közelében, Csurgó és Nagykanizsa. Vasúton a Gyékényes - Nagykanizsa vonalon közelíthető meg, az autóbusz közlekedés jónak mondható.

Őrtilos környéke a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik legértékesebb területe, gazdag természeti értékekben. Különösen az erdők, bükkösök, gyertyánosok és tölgyesek, valamint a kőris- és égerligetek vonzzák a természet szerelmeseit. Olyan növényritkaságok találhatók itt, mint a hármaslevelű fogasír, hármaslevelű szellőrózsa, vagy a pofók árvacsalán. A holtágak élővilága hihetetlenül gazdag, bár minden értékét, máig sem sikerült feltárni. A madárpihenő viszont kedvelt énekesmadarak, függőcinke, harkály és seregély költőhelye.
A településhez tartozó Szentmihályhegy kedvelt kirándulóhely, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dráva és a Mura találkozására. Látványosság az 1740-ben épült Szent Mihály templom, amely fontos kegyeleti hely. Tőle délre a Dráva fölé emelkedő dombon áll az az 1848-as emlékmű, melyet a szabadságharc századik évfordulóján állíttattak az őrtilosiak. Nemcsak a hősök emlékezete, hanem a csodálatos panoráma miatt is a környék egyik kiemelt látványossága. A falu a turizmusban látja a kiemelkedés lehetőségét. A turisztikai lehetőségek köre a vízitúra bázishellyel és az erdei iskola és táborral is bővült.

Az írásos emlékekben 1406-ban bukkan fel először a falu neve, Ewr alakban. 1550-ben már Őr néven, de elhagyott helyként említi egy adólajstrom. Gyakran változtak birtokosai, a 15. században a Kanizsaiak, majd a debrentei Himfiek birtokába került. Őket követte Szalay János, Zalai Kelemen, aztán a Bogyay, a Márkus és a Zichy családok. A település neve vélhetően onnan eredeztethető, hogy egykor itt puskaporos raktárakat őriztek, mert a történet szerint itt, Őrtilosban volt elrejtve az akkori Magyarország lőporos hordóinak nagy része. A helybélieknek pedig kötelességük volt élelmet vinni az őröknek. A legenda bizonyítéka lehet, hogy a határban még ma is megtalálhatók az őrhelyek nyomai. A szabadságharc eseményei nyomokat hagytak Őrtiloson: még ma is láthatóak azoknak a sáncoknak a maradványai, amelyek mögött 1848-ban Perczel Mór tábornok a magyar sereg ágyúit rejtette el.

A 636 lelket számláló településen a vezetékes ivóvizet és a gázt a porták nagy részére bevezették. A kommunális szilárd és folyékony hulladékot egy nagykanizsai kft. gyűjti és szállítja el. Az utak többsége burkolt. Kiépült a helyi kábeltévé rendszer, van internet.
Helyben megoldott az egészségügyi és védőnői ellátás. Az 1968-ban felavatott iskolát azonban hét évvel később körzetesítették, a 48 iskolás korú gyerek
Zákányba és Zákánytelepre jár. Az önkormányzat óvodát működtet, jelenleg 22 kisgyermekkel. A közösségi élet színtere a szintén 1968-ban épült művelődési ház, és az abban működő könyvtár. Most készülő beruházás a buszforduló újjáépítése és a közösségi park kialakítása.

A lakosság számára hagyományosan a mezőgazdaság biztosított megélhetést: az 1959-ben alakult téesz, amely 1973-ban beolvadt a gyékényesi szövetkezetbe. Manapság egyre kevesebbeknek ad megélhetést a növénytermesztés és az állattenyésztés, bár sokan foglalkoznak fenyők és más örökzöld cserjék termesztésével. Egyéb munkalehetőség nemigen adódik a környéken. Annak ellenére, hogy még mindig sok az ingázó, ma már korlátozottak a lehetőségek a környező városokban is. Éppen ezért Somogynak ezen a részén viszonylag magas a munkanélküliségi ráta.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Zákány, Surd, Somogybükkösd

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.