.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Matty
Matty adatai

Önkormányzat:
7854 Matty, Petőfi u. 2/A
Tel.: 72/599-030
E-mail: mattyonk.@freemail.hu
Polgármester:Fallerné Knopf Zita
Tel.: 72/599-030
E-mail: zitaknopf@citromail.hu

Fotógaléria

Matty Baranya megye déli határánál, a Dráva közelében fekvő település. Közúton közelíthető meg, az autóbuszjárat Siklósról közlekedik rendszeresen. Földrajzi helyzetéből adódóan a megye legmelegebb területe: az évi középhőmérséklet magas, a csapadék viszont kevés.

Domborzatilag nem túl változatos a környék, ám természeti adottságokban rendkívül gazdag. Különösen a vadászat és a horgászat iránt érdeklődők paradicsoma ez a környék, ugyanis jelentős a vadállomány. Különösen a szarvas és a fácán található nagy számban. A falu határát két természetes tó is mossa, melyek kiváló horgászlehetőséget teremtenek. A természetjárók számára is nyújt érdekességeket a vidék. A község határában kirándulásra csábító erdős területek, természetvédelmi terület, madáremlék-park van. A falu környéke a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

A település utcái az igazi falusi nyugalmat tükrözik, itt még megtalálhatóak az eredeti, vályogból készült, régi parasztházak. A vezetékes ivóvizet a helyi törpe vízmű biztosítja, csatorna nincs, de a szennyvíz elszállítása megoldott. A gázellátás megoldott.  Az utak burkoltak. Van kábeltelevízió és internet-szolgáltatás.

Matty neve először 1211-ben bukkan fel az írásos emlékekben, egyesek szerint, a Mot, Mod, Mogy személynévből ered. De a 14. század közepén Moch alakban is említik. A falu lakói viszonylag nagy területen, szétszórtan éltek, aztán a török hódoltság alatt a támadások elől a mocsarakkal védett helyre menekültek, s telepedtek le. Innen eredhet, hogy a falu egy 1754-es egyházi névtárban Mocs néven szerepel. A kezdetektől magyarok lakta település, az egyéb nemzetiségű - német, horvát, szláv - lakosok száma elenyésző volt. A II. világháborúban a falu súlyos károkat szenvedett, a teljes lakosságot ki kellett menekíteni.  Az 1960-as évek közepétől egészen 1990-ig úgynevezett társult községként, Drávaszabolccsal összevonva működött.

Matty ma önálló jegyzőséggel rendelkezik, 2008 januárjától azonban már Siklós városával alkotnak egy körjegyzőséget. 372 lakosa van, ennek 56 százaléka az aktív korú, 20 százaléka gyermek, 24 százaléka időskorú.

A településen iskola nem működik, azonban a legkisebbeknek egy egycsoportos napközi otthonos óvodát létesítettek, jelenleg 13 apróság veszi igénybe. Közösségi rendezvények megszervezésére a kultúrház nyújt lehetőséget, illetve könyvtár is működik a faluban. Orvosi rendelőjük van, de az egészségügyi ellátást a szomszédos Drávaszabolcs segítségével oldják meg a mattyiak.

A lakosság többsége református, kevesebben vannak a római katolikusok. 1784-ben épült fel a református templom, amely mára megérett a felújításra. 1996 nyarán avatták fel a második világháborús emlékművet és emlékparkot, melyek a lakosság összefogásából készültek.

Az utóbbi években lelassult a lakosság számának csökkenése, annak ellenére, hogy munkalehetőségekben Matty nem bővelkedik. A művelésre alkalmas, több mint 1600 hektárnyi terület, magánkézbe került. Van néhány, főként a kereskedelemben működő kisvállalkozás is a településen, hat vállalkozást tartanak nyilván. Jelentősebb munkáltatók a Horváth Környezetvédelmi Újrahasznosító Bt, a Kormorán vendégház, a Lantos-tanya, illetve a VG Profi Kft.

Most épülő beruházás a Dráva-projekt keretében épülő túraállomás, új buszvárókat is létesítenek, illetve pályázatot nyújtottak be a kultúrház felújítására. Az önkormányzat befektetőt keres a volt iskolaépület (alsó szint + két tetőtéri lakás) hasznosítására is. Ez remélhetően olyan beruházás lesz, mely munkahelyeket is teremt a településen.

A falu felemelkedésének lehetőségét a turizmus fejlesztésében látják, ezt szolgálná például a Kormorán Vendégház, kiránduló diákok számára. A környék bőven tartogat látnivalókat: érdemes megnézni a Madár-emlékparkot a Három folyó túraútvonal mentén és a Dráva-menti természetvédelmi területet. A horgásztó kiváló lehetőség a pecások számára. A Lantos-lovastanya panzióval, étteremmel, és sok állattal várja a falusi turizmus kedvelőit.

Dráva-projekt
Matty kettős céllal vágott neki a Dráva-projekt létesítményének. Egyrészt a falu gazdaságának és idegenforgalmának fellendítése a látnivalókon keresztül, másrészt a létesítmény saját célú felhasználása. A helyszínt először a madár emlékparkban jelölték ki, de ez a község határain kívül fekszik, így mind az épület megóvása mind a kettős hasznosítás bizonytalanná vált. Épp ezért az új helyszín a Mattyra vezető út melletti hatalmas rét, ahová további beruházásokat tervez a képviselőtestület.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Alsószentmárton, Gordisa, Siklós

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.