.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Ipacsfa
Ipacsfa adatai

Önkormányzat:
7847 Ipacsfa, Petőfi u. 16.
Tel.: 72/480-775
Fax: 72/580-106
E-mail: kovacshida.kj@axelero.hu
Polgármester:Pancsa Ferenc
E-mail: kovacshida.kj@axelero.hu

Fotógaléria

A település az ormánsági kisközségek, Baranya apró falvai közé tartozik. A megye déli, az Ormánság keleti részén fekszik, közel a Dráva folyóhoz, a megyeszékhelytől 29 kilométernyire. Siklós vonzáskörzetének része, a várostól való távolsága mindössze kilenc kilométer. Infrastruktúrájában, jellegében meghatározó jelentőségű a 3-4 kilométerre levő Harkány, illetve a drávaszabolcsi határátkelőhely közelsége, bár az ezekből adódó idegenforgalom nem igazán hozta meg a remélt fejlődést a falu számára.
Bár nem messze a falutól halad a Siklós-Harkány, és a Vajszó-Sellye vasútvonal, Ipacsfa közvetlenül nem érhető el vasúton, vasútállomása nincs. Közúton Harkány, illetve Vajszó-Sellye irányából is könnyen megközelíthető.
Mivel a szárazföldi, az óceáni és a mediterrán hatások keverednek időjárásában, a nyár meleg, a tél enyhe, az év nagy részében kevés a csapadék - az esős ősz kivétel ez alól. Mindez viszont kedvez a növénytermesztésnek, hisz a meleget, a páradús levegőt, illetve a magas talajvizet és kötött talajt kedvelő növények számára is megfelelőek a viszonyok.

Egyesek szerint a település neve már 1237-ben felbukkan az írásos emlékekben: egy Ipacs nevű személy falvaként jelölték meg. Hivatalosan az írott forrásokban azonban csak 1554-ben bukkant fel Ipacsfalu alakban. Vélhetően ez a birtokos nevéből eredeztethető. A mai "fa" utótag a falu rövidülése. Érdekes, hogy az 1576-ban Herczeg-Szőllősön megtartott református zsinaton aláíróként részt vett egy Ipaczifalvay Martinus nevű személy. Neve arra utalhat, hogy ősei Ipacsfáról származtak. Az első, eredeti település a drávaszabolcsi hadiút mellett volt, és sokszor vált a török támadások célpontjává. Ez ma a Faluhely-dűlő, ahol a hajdani középkori temetőben homokbányát nyitottak. A néphit szerint törökök sírkertje ez a hely. A támadások elől a török hódoltság kezdetekor az emberek a védettebb, mocsarasabb részek felé húzódtak, és felépítették a falut a mai helyén. A török uralom ideje alatt végig lakott helység maradt, a magyarok maradtak többségben a hódoltság után is. Időnként kisebb német és horvát telepes csoport érkezett, számuk azonban sohasem volt jelentős. A falu régmúlt és közelmúltbeli históriáját egyébként dr. Erdődy Gyula és dr. Kecskeméthy Zoltán kutatásainak eredményeként ismerhetjük, s a községkrónikából, melyet Kecskeméti Erzsébet és Galgóczi Sándorné rendszeresen vezettek. A közelmúlt történelmére emlékezve a falu lakói 1990-ben emléktáblát helyeztek el a református templom falán, emléket állítva a falu tíz második világháborús hősi halottjának. 

Ipacsfa lakossága református és római katolikus vallású. A község református temploma a XVIII. században épült, de van katolikus kápolnája is. Óvoda és általános iskola nincs, ezt a harkányi oktatási intézmények közelségével tudják megoldani, naponta viszik a gyerekeket. A művelődési ház ad otthont a közösségi rendezvényeknek, itt találkoznak a helyi ifjúsági klub tagjai, és itt kapott helyet a kisebb könyvállománnyal rendelkező, de jól összeállított könyvtár is.
A falu lakossága az utóbbi években nem csökkent, bár munkalehetőségekben nem bővelkedik. Korábban a termelőszövetkezet, a mezőgazdaság adott munkát, ma egyre többen próbálják megélhetésüket vállalkozásból biztosítani, az idegenforgalom és a vendéglátás területén keresve a lehetőségeket.
A falu képén figyelemmel kísérhető a fejlődés, hiszen a hagyományos, de átalakított, modernizált parasztházak ugyanúgy megtalálhatók, mint a modernebb sátortetős, illetve emeletes épületek. A gondozott porták és közterületek mutatják, hogy az ipacsfai önkormányzat és a falu lakói odafigyelnek környezetükre.
1990 után kapott a falu vezetékes ivóvizet, szennyvízcsatornával azonban még nem rendelkeznek. A helyi vízmű tulajdonosa a négy község által alapított kft. Vállalkozásban végzik a folyékony és a szilárd kommunális hulladék gyűjtését. A falu valamennyi útja, járdája kiépített, szilád burkolattal ellátott.


Dráva-projekt

Ipacsfa teljes mértékben a turizmust tekinti a fejlődési irányvonalának. A községben már majdnem egy évtizede foglalkoznak falusi vendégfogadással. Főként a visszajáró vadászok számára, de más turisták is szállásra lelhetnek itt. A Dráva projekt keretében egy túraállomás épül a kicsiny falu végén. A meglévő gazdasági épületet helytörténeti gyűjtemény részére felújították és ehhez építettek pihenőhelyet, parkolót, szalonnasütőt és vizesblokkokat. Az önkormányzat tervei szerint a környező területet parkosítják és az alig néhány kilométerre folyó Drávához turistautat jelölnek ki.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Kovácshida, Harkány

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.