.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt települései/Drávaszentes
Drávaszentes adatai

7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.
Tel.: 82/465-285 - DDNPI
Weboldal: www.ddnp.hu
E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu
Tel.: 30 474-3591, 82 461-285 - DDNPI
E-mail: gy.borian@freemail.hu

Fotógaléria

A Duna-Dráva Nemzeti Park Drávaszentesi Állatbemutató, Oktató és Bemutatóközpontjának honlapja

A Dráva-menti táj természetvédelmének története

A Dráva-menti táj természeti értékeiről már a múlt század első évtizedeiben készültek feljegyzések, többek között az 1920-as évektől Boros Ádám is kutatta a térség növényvilágát. A védett területek kialakítása 1942-ben kezdődött meg, ekkor Barcs határában Középrigóci-liget néven 5 kisebb terület került védelem alá. 1974-ben alakult meg a Barcsi Ősborókás Tájvédelmi Körzet, mely homokpusztáival és láperdeivel jól reprezentálja a belső-somogyi tájat. 1987-ben a Dráva mellett további Természetvédelmi Területek létesültek, a Zákányi Tölös-hegy TT, az Őrtilosi Vasútoldal TT és az Őrtilosi Szent Mihály-hegy TT. 1991-ben alakították ki a Gyékényesi Lankóci-erdő Természetvédelmi Területet, s egy országgyűlési határozatnak köszönhetően ekkor vette kezdetét a Duna-Dráva Nemzeti Park kialakításának előkészítése.
Duna-Dráva Nemzeti Park 1996 óta biztosít védelmet a Duna és a Dráva folyók hatalmas és éltető víztömege által meghatározott élőhelyek sokasága számára. A védetté nyilvánítás eredményeként a két folyót kísérő természetközeli élőhelyek egységes hálózata alakult ki a Duna-Sió torkolat és a déli országhatár közötti térségben, valamint a Dráva melletti területeken összesen 49 478 hektáron.
A nemzeti park kihirdetésétől napjainkig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik legfontosabb feladata a védett területek infrastruktúrájának megteremtése, a természetvédelmi kezelés feltételrendszerének kialakítása és folyamatos fejlesztése. A Nemzeti Park Igazgatóság a térségben a volt szövetkezeti kezelésben lévő ingatlanokat olyan nagyságrendben vásárolta fel, amely alkalmas arra, hogy a vagyonkezelés révén a természetvédelmi kezelési tervhez igazodó földhasználatot folytasson, mely akár mintaterületként is szolgálhat a térség gazdálkodói számára. Ma az Igazgatóság tizenötezer hektárt is meghaladó saját területtel rendelkezik, ahol földhaszonbérletek segítségével, vagy saját vagyonkezeléssel természetközeli gazdálkodás keretében biztosítja a természetvédelmi kezelés feltételeit.

Drávaszentesi Oktató- és Bemutatóközpont

A Barcs város közvetlen közelében (megközelíthetőség szempontjából kedvező helyen) kialakított Drávaszentesi Oktató- és Bemutatóközpont egy egybefüggő, és közel 300 ha kiterjedésű nemzeti parki gyepterület szomszédságában épült fel. Itt az oktatás és bemutatás tantermi keretein kívül lehetőség van az ártéri állattartás és egy vizes élőhely-rehabilitáció megtekintésére is. Ez utóbbi folyamat 1997-ben kezdődött a Rinya-patak kismértékű visszaduzzasztásával, melynek során egy a vonulási időszakban cankók, bíbicek, gémfélék számára kiváló táplálkozóhelyet jelentő mocsárrét jött létre.
A Bemutatóközpont Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész tervei alapján épült meg, ahol a bemutatási és az oktatási feltételek megteremtése mellett az organikus és tájba illő épület a Dráva menti védett területek központjaként működik. A megvalósult fejlesztés forrását a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat biztosította mintegy 160 millió forintos összköltséggel. Az épület oktatási célra való berendezéséhez jelentős összeggel járult hozzá a Pannonpower Holding Részvénytársaság. A beruházás kivitelezője a STRABAG Rt. Pécsi kirendeltsége volt.
A  Nemzeti Park Drávai Osztályának irodái mellett az épületben egy 80 fő befogadására alkalmas, korszerűen felszerelt előadóterem is található. Az épület különleges részét képezi a 13 méter magas kilátótorony, amelyből szép panoráma nyílik a nemzeti park területeire. A tetőtérben pedig két háromágyas apartman áll a vendégek rendelkezésére.
A Bemutatóközpont létrehozásának legfontosabb célja volt, hogy a Dráva menti térség nemzeti parki központjaként működve biztosítsa a természetvédelmi oktatás és bemutatás feltételeit. Az itt igénybe vehető természetismereti és idegenforgalmi programokat az igazgatóságon dolgozó szakképzett oktatók és a természetvédelmi őrök biztosítják.
A központot övező réten egy honos állatfajtákat bemutató gazdaság került kialakításra, ahol többek között rackajuhokat, szamarakat, hucul lovakat, és mangalicákat is láthatnak az érdeklődők. A hazai galambfajtáknak pedig Ürmös István helyi fafaragó mester által készített impozáns galambdúc ad otthont. A réten kialakított tanösvényt követve a legelő szürkemarha gulyát lehet látni. A tanösvény a vizes élőhelynél lévő madármegfigyelő toronynál ér véget.
A Bemutatóközpont mellett halad el a Három folyó kerékpárút is. Ezt a helyzetet kihasználva  a Nemzeti Park  45 db kerékpárral áll a túrázni vágyók rendelkezésére.
A Drávaszentesi Oktató- és Bemutatóközpont számos rendezvénynek ad otthont, melyek közül néhány már hagyományosnak is tekinthető. Ilyen pl. a Hazai pásztorkutyák terelőversenye, mely 2008. július elején ismét megrendezésre kerül.

Látnivalók
Létesítmények
Természet
Szálláshelyek
Google map
Térkép
Közérdekű címek
Szomszédos települések: Barcs, Komlósd, Somogytarnóca

Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.