.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
Hírek

2009-09-18

Összefog a magyar és a horvát kormány a biorezervátumért

Közösen kíván nevezni Magyarország és Horvátország az első határon átnyúló bioszféra-rezervátum létrehozására, erről csütörtökön nyilatkozatot adott ki a horvát és a magyar környezetvédelmi miniszter Barcson, a közös kormányülésen.

A bioszféra rezervátum cím - hasonlóan az UNESCO Világörökséghez - komoly nemzetközi elismerést jelent, melynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak. 107 országban, több mint 500 területet jelöltek ki erre a címre világszerte, többek között olyan különleges helyeket, mint az amerikai Yellowstone, a dél-afrikai Kruger to Canyons, vagy a román-ukrán Duna-delta területe.

Magyarország a nevezési dokumentációt 2009. szeptember 30-ig, Horvátország pedig a Mura-Dráva Regionális Park kihirdetését követően 2010. január végéig nyújtja be.

- Jelentős eredmény, hogy ma aláírtuk a magyar-horvát határon átnyúló Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum létrehozásáról szóló közös nyilatkozatot. A tervezett bioszféra rezervátum egy nagy kiterjedésű, összefüggő folyómenti ökoszisztémát fed le, és az első határon átnyúló védett terület lesz Horvátország és Magyarország között.- mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A magyar és horvát kezdeményezésre megvalósuló rezervátum fő célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, valamint hozzájárulás a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítéséhez. A tervezett rezervátum Magyarországon összesen több mint 235 ezer hektár, Horvátországban több mint 630 ezer hektár kiterjedésű.

Külső hivatkozás: www.somogy.hu

további híreink >>


Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.