.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt kistérségei/Siklósi kistérség
Siklósi kistérség

Hazánk kevés kistérsége dicsekedhet olyan, szinte egymás szomszédságában található természeti kincsekkel, geológiai, klimatikus és egyéb földrajzi adottságokkal, melyeknek vonzereje nemcsak az ország különböző tájairól csábítja vendégek sokaságát, hanem e dél-baranyai vidék ismertsége rég túljutott az országhatárokon is. Villány, Siklós és vidékük különböző fajtájú, de elismerten kiváló minőséget hordozó borairól, Harkány gyógyfürdője okán látogatott a szomszédos horvát lakosság köréből, de más, távolabbi országokból is.

A kistérség délen Horvátországgal szomszédos, határként - csaknem a folyó teljes hosszában - a Dráva szolgál. A szerveződés nyugaton a sellyei, északon a pécsi, keleten a mohácsi kistérséghez kapcsolódik.

Az egyébként szelíden tagolt táj meghatározó geológiai képződménye a kelet-nyugati irányú, mészkőből és dolomitból álló Villány-hegység. Legmagasabb pontja a 442 méter magas Szársomlyó. E hegy 222 hektáron természetvédelmi területként szerepel - ebből l29 hektár különösen védett tája e térségnek. Hasonlóan óvja a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága a villányi Tenkes-hegy két hektárnyi területét. E vidék délies domboldalán több, a mediterrán vidékeken honos állat talált szigorúan védett otthonra. Itt van az egyetlen élőhelye a magyar kikericsnek és a magyar méreggyiloknak. Ritka állata e tájnak a fűrészlábú szöcske, az óriás énekes kabóca és a haragos sikló.

53 település - köztük négy város - a 653 négyzetkilométernyi területen. A többi kisebb-nagyobb lélekszámú község. (Érdekességként érdemes a megemlítésre, hogy az utóbbiak közül hat a Dráva, hét a Kis előtagot viseli nevében.) Földrajzi elhelyezkedésük alapján három csoportra oszthatók a helységek. Az egyik részük a Dél-baranyai-dombságra, a Villányi-hegységtől északra fekvő területekre települ.. Másik csoportja lakóinak a hegység és környéke ad otthont. Itt találhatók a Villányi Történelmi Borvidékhez tartozó települések. Majd délre a Dráváig húzódó síksági területek községei illetve egy város, Beremend képezik a települések harmadik csoportját.

Sajátos adottsága a kistérségnek, hogy települései több centrum köré szerveződnek. /Siklós, Harkány, Villány, Beremend./

A kistérség klímájában erőteljesen érvényesülnek a mediterrán hatások. Kiváló adottságai kedveznek a szőlő-, zöldség- és gyümölcstermesztésnek, a magas színvonalú bortermelésnek. A vidék Baranya legfontosabb fogadóövezetei közé tartozik. De ilyen szempontból országos rangsorban is előkelő helyet foglal el. És nem csak az ismert turisztikai vidékek, települések okán: a köréjük szerveződő helységek is részesülnek pl. Harkány gyógyturizmusának népszerűségéből illetve a Villány-Siklósi Borút kedvező hatásából.

A térségen két vasútvonal halad át. Az egyik Barcs és Villány, a másik Pécs és Villány között húzódik. Az 58-as számú, másodrendű főút Pécstől, Harkányon át a határig vezet. Összekötő út fűzi fel a másik három várost és több községet.

De nem csak (gyógy)vízzel és borral él az ember, így az ide látogató turista vagy hosszabb időt itt töltő vendég sem .Ha valaki kissé több időt szán e környék megismerésére, és letér a borútról, bőven talál értéket hordozó látnivalót jóformán minden településen, a városokban csakúgy, mint a kisebb falvakban. Mindenekelőtt a különböző egyházakhoz tartozó hívők által működtetett templomokat kell említenünk. A térségben ugyanis római katolikusok, reformátusok és a szerb ortodox vallás követői is fenntartanak templomokat. Így Alsószentmártonban az 1797-ben felszentelt katolikus Isten házába térhetnek be a hívők és a régi korok építészete iránt érdeklődő látogatók. Garéban pedig két egyházközség is dicsekedhet értékes, műemlék jellegű középülettel. A reformátusoké l797-ben készült el és a késő barokk, az l875-ben felszentelt katolikus templom a román stílus jegyeit viseli. Itt kell megemlíteni a környék egyik nevezetességét, a siklós-máriagyüdi, kéttornyú, barokk stílusú templomot és kegyhelyet, a hozzá tartozó, Zsolnay-zománcból készült stációképekkel. Illocskán és Siklóson a szerb ortodox egyház tart fenn templomot, és ez utóbbi város büszkesége az Európa Nostra-díjas dzsámi is.

A somogyi kistérségekhez hasonló főúri kastélyok e vidéken nem maradtak az utókorra. Kivéve a siklósi várat, benne a 15. századból való gótikus kápolnával. (Itt megemlítjük a középkori, szársomlyói várromot.) Ugyanakkor népi építészeti emlékeket több helyütt is őriznek. Harasztiban, Kásádon, Kistótfalun és Oldon. Figyelmet érdemelnek az e vidékre jellemző formában, stílusban épített pincék, ezek sajátosan kialakított sorai. Az egyéb tárgyi látnivalók közül méltó az említésre a villányi Barátság-kút és a villánykövesdi védett tölgyfacsoport.

A múlt hagyományait, nép- és képzőművészeti alkotásokat főként a Siklósi Vármúzeum őrzi. Értékes, egykori használati tárgyak, néprajzi anyagok találhatók a nagytótfalui, a kásádi, a nagyharsányi és a mároki tájházakban. Nagyharsányban kőből faragott szobrok állandó kiállítása várja a látogatókat. Térplasztikákkal több településen is találkozhatunk. Beremenden a térségben, Kistapolcán született, de kisgyermekként a városban élt Bartha Lajos író emlékét mellszobor őrzi.

Az egészséges sétát kedvelők két tanösvény segítségével is ismerkedhetnek a dél-baranyai táj szépségeivel: a Dráva mentén illetve Szársomlyó és Villány környékén. A természet "aktív" szerelmeseit pedig több mint tucatnyi kisebb-nagyobb horgásztó idilli környezete és gazdag halállománya várja.


Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.