.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
A Dráva-projekt kistérségei/Sellyei kistérség
Sellyei kistérség

Sajátosan elkülönült tájegység az Ormánság, amely a régi hagyományok megőrzését annak "köszönheti", hogy a 19. században környezetének gazdasága erőteljesebben fejlődött, korszerűsödött. Jellemző lakosságára az ún. egykézés és a református egyház egységes és szigorú követése. A néhány horvát nemzetiségű falu - Drávasztára, Drávakeresztúr, Felsőszentmárton - bár sok vonatkozásban beépült környezetébe, katolikus hitét máig megtartotta.

A térség Baranya megye délnyugati csücskében terül el. Délen a Dráva képezi a határát, nyugaton, egy rövid szakaszon a barcsi, északon a szigetvári, keleten a siklósi kistérséggel szomszédos. Egyközpontú, 35 településből álló szerveződés. Többnyire jellegzetesen egyutcás falvai dombokra épültek. Vasútvonal Sellye és Szentlőrinc, illetve Sellye és Barcs között vezet. Összekötő út kapcsolja össze a térség székhelyét Szentlőrinccel, Barccsal, Szigetvárral és Harkányon, Siklóson át Villánnyal.

A terület déli felének erdősültsége meghaladja az országos átlagot. Itt a termőterület 2o-25%-a erdő. A növényvilág uralkodó képviselői a fűz-, nyár- és égerligetek, továbbá a tölgy-kőris-szil ligeterdők. A Dráva közelében vadregényes ártéri erdők, mocsári tölgyesek húzódnak. Több település határában találhatók védett facsoportok. Így Besencén magyar kőrisek, Bogdásán kocsányos tölgyek és vadkörtefák, Kákics legelőin magyar kőrisfák, Vejtiben őstölgyek kínálnak látnivalót a növényvilág iránt érdeklődőknek. A határfolyó zátonyai ritka madarak - kis lile, billegő cankó, a hazánkban másutt nem fészkelő kis csér költőhelyei. A környék madár ritkaságai közé tartozik még a fokozottan védett vörös kánya és a fekete gólya.

A térségnek ez a része vadban kiemelten gazdag terület. Jellegzetessége a sellyei szarvas. Évszázados távollét után a dél-szláv válság idején visszatért a környékre a nádi farkas, mely éjszakánként falkában vadászik. Vajszló határában terül el a Bükk-hát erdőrezervátum egy része. Figyelemre méltó természeti érték a Drávasztára közelében található Vágási-holtág gazdag és jellegzetes élővilágával, benne a fokozottan védett mocsári nőszőfűvel. A vizek bőséges és változatos halállománnyal várják a horgászokat. Fogható bennük ponty, harcsa, csuka, keszeg, kárász, de csík is. A Bogdása-Körcsönyepusztán feltört termálvíz révén meleg vizes tavat alakítottak ki, ahol afrikai halfajtákat tenyésztenek.

A térség igen gazdag értékes építészeti emlékekben. Elsősorban a református templomok őriznek a l8-l9. századból markáns stílusjegyeket: Kóróson és Okorágon a késő barokk, Bogdásán, Kákicson, Magyarmecskén a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formáit tanulmányozhatják az érdeklődők. Drávaiványiban található az Ormánság egyik legszebb kazettás temploma. Magyarmecskén a népi építészet kiemelkedő értékeként tartják számon a kápolnát.

Jelentősebb világi építménnyel a székhelyváros Sellye dicsekedhet. A barokk stílusú Draskovich-kastély - parkjában örökzöldekkel - komoly építészeti értéket képvisel, s számos turistát vonz a vidékre.

A térség rendkívül gazdag népi építészeti emlékek. Több faluban található évszázados parasztház - így Kákicson, Kisszentmártonban, Bogdásán, Drávaiványiban stb. A sellyei Kiss Géza Ormánsági Múzeum udvarán pedig talpas házzal ismerkedhetnek a látogatók.

A helytörténeti, néprajzi emlékeket elsősorban a már említett sellyei múzeum őrzi. De több község mutat be jellegzetes, régi használati tárgyakat, népművészeti alkotásokat, saját, helyi gyűjteménye révén. Vajszlón Kodolányi Jánosról, e vidék sajátos életével, az itt lakók gondjaival foglalkozó íróról elnevezett emlékkönyvtár és múzeum igyekszik átmenteni az utókornak korábbi nemzedékek használati eszközeit, otthonuk díszítésére szolgáló alkotásait, viseleti darabokat. Drávasztárán a horvát kultúra, néprajzi hagyomány ápolását szolgáló emlékszoba az egykori mindennapok tárgyait mutatja be. A községben kialakított kikötőről szép kilátás nyílik a Dráva egyik nagy kanyarulatára. A kikötő kedvelt horgászhelyként is ismert. A nyári hónapokban sétahajó hoz ide látogató csoportokat.

Az említett növényritkaságok, értékes, elsősorban a hitéletet szolgáló építmények megtekintése, a Dráva és környéke látványának élménye mellett - a sellyei termálfürdő, parkjában úszómedencével, csónakázótóval nyújt pihenést, kikapcsolódást a helyieknek és az ide látogatóknak.


Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.