.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
Túrautak

Kerékpártúrák:
Árlisták
Az Ausztriából a Mura mentén haladó "Három folyó Kerékpártúra" útvonala Őrtilosnál ér hazákba. Innen a Drávát követve halad a Dél-Baranyai-dombság szelíd lankáin egészen a Dunáig. Az útvonal, ahol csak lehetséges a Dráva töltésen halad, egyéb helyeken a folyóval párhuzamosan, kisforgalmú közutakon.

Útvonal: (Ausztria - Szlovénia) - Tornyiszentmiklós oh. - Letenye - Murakeresztúr - Őrtilos - Zákány - Gyékényes - Csurgó - Berzence - Somogyudvarhely - Bélavár - Vízvár - Heresznye - Bolhó - Babócsa - Komlósd - Drávaszentes - Barcs - Drávatamási - Drávagárdony - Kastélyosdombó - Potony - Tótújfalu - Szentborbás - Felsőszentmárton - Révfalu - Drávasztára - Vejti gátőrház - Mailáthpusztai gátőrház - Drávaszabolcsi gátőrház - Keselyősfapusztai gátőrház - Matty - Siklós (Harkány, Máriagyűd) - Nagytótfalu - Kisharsány - Nagyharsány - Villány - Pócsa - Borjád - Bóly (Békáspuszta) - Nagynyárád - Sátorhely - Kölked - Mohács. (235 km)

Minősített kerékpártúra vezetők:

Benedek Anikó 20/418-3827 benedek58@gmail.com
Cziráki László 70/313-3817 laszlo.cziraki@citromail.hu
Fábián Zoltán 20/3226-455 f4351@freemail.hu
Gaják Gabriella 70/3100070 gajakgabi@freemail.hu
Görög Imre 72/254-627, 20/5911297 gorogcsalad@freemail.hu
Horváth Gábor 20/414-9343 horvath.gabor@barcs.hu
Kaiser Ákos 20/2624845 info@dalmatapartman.hu
Kisgyörgy Péter 30/458-2980 kisi13@freemail.hu
Laszinger Imre 72/480-087 varioman@freemail.hu
László Szilvia 06-30-255-7112 kektravel@mail.tvnet.hu
Magyar Zsolt 70/4545-733 magyar.zsolt@gmail.com
Nagy Gábor 70/246-2534 koppyka@freemail.hu
Bali Tímea 20/475-3400 bali.timi@freemail.hu
Szabó Gábor 30/9393883 szaki8@t-online.hu
Tóth Jenő 20/466-7779 jeno.t@freemail.hu
Trick Richárd 70/775-2043 trickrihard@freemail.hu
Turnáné Kristóf Erika 30/3588-502 erikakmail@freemail.hu

Vizitúrák:
A Dráva-folyó teljes magyar szakasza (236 fkm- 70,5 fkm) természetvédelmi oltalom alatt áll, a Duna-Dráva Nemzeti Park részeként.
A területen élő növény- és állatközösségek megóvása mindenki közös feladata. Ez adja az itteni vizi turizmus különlegességét, de feltételeket is támaszt. A Nemzeti Park elsősorban a terület bemutatását szolgáló minőségi vízi ökoturizmust (kenus evezés) támogatja. Ezért a folyó túlzott terhelésének elkerülése érdekében bizonyos időbeli, térbeli és létszámbeli korlátozásokra van szükség. A túrázáshoz szükséges engedélyeket a DDNPI adja meg a szervezők ill. túrázók részére. A túrázóknak az államhatár átlépésével járó vizitúra esetén a Határőrségtől is szükséges engedélyeket beszerezni.
Túrázásra kijelölt időszak: június 1 - szeptember 15.

Többnapos túrák:

Indulás helye: Vízvár (191 fkm) vagy Őrtilos (236 fkm)
Végállomás: Drávaszabolcsi kikötő (78 fkm)
Maximális csoportlétszám: 35 fő
A turisták számára 7 táborhely áll rendelkzeésre a folyóparton, melyek hulladékgyűjtő konténerekkel, illemhelyekkel, tájékoztató táblákkal, tűzrakó helyekkel, rönkasztalokkal és rönkpadokkal vannak felszerelve.
Táborhelyek: Őrtilos, vasútállomás (236 fkm) - Vízvár, kompkikötő (190 fkm) - Barcs, Dráva-híd (152,3 fkm) - Szentborbás, vízház (133 fkm) - Drávasztára, kikötő (115,5 fkm) - Vejti, rév (98 fkm) - Drávaszabolcs, közúti híd meletti rakpart (78 fkm)
A folyóparton megállóhelyek is rendelkezésre állnak, de itt az éjszakázás nem megengedett.
Megállóhelyek: Heresznye, csónakkikötő (185 fkm) - Barcs, Csomoros sziget (149 fkm) - Drávatamási, DDNPI Természetismereti Oktatási Központ (144 fkm) - Kisszentmárton- Majláthpuszta (96 fkm)
Jelentkezési határidők: adott év március 31-ig

Egynapos túrák:

- Engedélyek nélkül, egész évben: Barcs - Csomoros-sziget - Barcs (6 km), Csomoros-sziget (149 fkm) és a Sánc (157 fkm) közötti szakaszon
- Engedéllyel és túravezetővel Barcs - Csomoros-sziget - Drávatamási (10 km) Barcs - Csomoros sziget - Drávatamási - Szentborbás (20 km)
Heresznye - Barcs (32 km)
Vízvár - Barcs (38 km)
Jelentkezési határidő: minimum 10 nappal a tervezett túra előtt

Sétahajózás:
A barcsi sétahajó útvonala:
Barcs - Csomoros-sziget - Drávatamási
Barcs - Csomoros-sziget - Barcs
Barcs - Sánc ( a Dráva túloldalán lévő magyar erdészet)

Dráva menti tanösvények
 1. Zákány - Őrtilos Vasút-oldal tanösvény
  A 10 km hosszú útvonal a gyékényesi és az őrtilosi vasútállomásokat, ill. a zákányi és beleznai vasúti megállóhelyeket érinti. A túrázók az illír gyertyános-tölgyesek és bükkösök élővilágával ismerkedhetnek meg, miközben gyönyörködhetnek a Látó-hegyről és a Szentmihály-hegyről eléjük táruló panorámában

 2. Őrtilosi Dráva-ártér
  A mintegy 2 km hosszú tanösvény az őrtilosi vasútállomásról, a drávai vízitúrák táborhelyétől indul, és 20 tájékoztató tábla segítségével mutatja be a látogatóknak a Dráva folyó és az ártere természeti értékeit. Az indulásnál a turisták megcsodálhatják a Dráva és a Mura folyók találkozásának páratlan látványát.

 3. Ártéri tanösvény
  Vízvár község központjából indulva félórás túrával érhető el a vízitúra táborhelyig vezető tanösvény. Nagyméretű táblák ismertetik a turistákkal a Dráva-folyó és az ártéri erdő élővilágát.

 4. Erzsébet-szigeti tanösvény
  A babócsai vasútállomástól induló, jelzett útvonalon a Mérus-erdő mellett elhaladva érhetjük az Erzsébet-szigetet. A szigeten tájékoztató táblák mutatják be az ártéri erdő növény- és állatvilágát.

 5. Mérus-erdő tanösvény
  A babócsai vasútállomás és az Erzsébet-sziget között kb. félúton található tanösvény a természetközeli erdőgazdálkodást ismerteti a látogatókkal az "örök erdővé" kijelölt Mérus-erdőben.

 6. Drávaszentesi tanösvény
  A település középéről induló kb. 2 km hosszú földút mentén a látogatók a Drávaszentesi üde rétek történetével és élővilágával ismerkedhetnek. Az út a Központból indulva elhalad az őshonos állatbemutató mellett, majd a Rinya-patak árterén kialakított vizes élőhely madármegfigyelő tornyánál ér véget. A réten a Nemzeti Park szürke marha gulyája legel

 7. Borókás tanösvény
  A 2 km hosszú tanösvény a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán található az autóspihenő parkolója mellett. A tájékoztató táblák egy része sajnos a 2000. augusztusi tűz martaléka lett. A tanösvény a Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát ismerteti. A területen a Nemzeti Park rackanyája legel.

 8. Csomoros-szigeti tanösvény (149 fkm a Dráva folyón)
  Ezt a különleges tanösvényt a Barcstól három kilométerre lévő szigeten találhatjuk a Dráva folyón. A sziget vízijárművel (sétahajó, kajak-kenu) szabadon felkereshető. Kikötés után körbesétálva több mint húsz információs tábla ismerteti a Dráva folyó és szigeteinek élővilágát.

 9. Kormorános erdő tanösvény
  Kelet-Dráva tájegységben a Mattyi Madár Emlékparkot elhagyva Keselyősfapuszta határában a tanösvény ismerteti a Dráva árterének élővilágát. Egykori folyómedreken érjük el a folyó partját ahonnan megtekinthető a túl oldalon fészkelő nagy számú kormorán kolónia.
Jelzett turistaútvonalak

Kék sáv: Villány v.á. - Tenkes csárda - Diósviszló - Drávapalkonya - Mailáthpuszta - Vejti, kikötő - Drávasztára - Sellye v. á.


Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.