.
 
Dráva-medence
Kistérségek
Térképek
Természet
Látnivalók
Eseménynaptár
Népművészet
Neves személyek
Szálláshelyek
Közérdekű címek
Hasznos linkek
Kapcsolat
 
Rólunk írták
Filmek
Hírek
Kiadványok
deldunantul.hu
         
Dráva-Projekt
Dráva-projekt
Két megye, öt kistérség, 29 települési önkormányzat, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Dráva menti Tájvédelmi és Turisztikai Egyesület, 41 beruházás, 1,1 milliárd forint.
Ez számokban a Dráva-projekt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén lévő települések 2003-ban együttműködésre szövetkeztek egy nagy ívű turisztikai fejlesztés megvalósításához. Ennek eredménye "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" című pályázat, amely 2004-ben készült el, és sikerrel szerepelt. Az 1.1 milliárd Ft költségvetésből megvalósuló beruházás megvalósítása 2006. áprilisában kezdődött.

A Dráva projekt olyan nemzetközi és regionális jelentőségű ökoturisztikai fejlesztés, amely hazánk legérintetlenebb folyójának, a Drávának és természeti értékekben gazdag környezetének turizmusba való integrálását célozza meg úgy, hogy eközben védi a meglévő értékeket. A Dráva-medence településeinek egy részén a szinte érintetlen és egyedülálló élő- és növényvilágára építenek, másutt a történelmi emlékekre, a néphagyományokra, a művészeti értékekre vagy épp a már működő lovas és kerékpáros turizmusra fektetik a hangsúlyt. Közös hajtóerő az a gondolat, hogy kiemeljék ezt a térséget az ismeretlenségből, az elzártságból, ami a korábbi évtizedekben a határ menti településeket jellemezte.

A projekt földrajzilag és kulturálisan már létező, azonban funkcionálisan új, egyúttal a többi turisztikai régióhoz, szolgáltatásaihoz illeszkedő, azokkal nem rivalizáló régiót fog egybe.

Az 1,1 milliárd forintos forrásból jellemzően a meglévő épületek új feladatokra való hasznosítását oldják meg, de számos helyen teljesen új létesítmények születnek. A beruházások megvalósítása folyamatban van, több közülük el is készült. A 2008 márciusában befejeződő projekt eredményeként pihenőhelyek, túraállomások, esőbeállók, madárlesek, sőt szálláshelyek szolgálják majd a gyalogos és kerékpáros túrázókat, de a baranyai szakaszon lovasoknak megfelelő pihenőhelyeket is kialakítanak, amelyek kapcsolódnak a térség lovastúra útvonalaihoz
A JÖVŐ:
A projekthez szervesen kapcsolódik a Dráva medencén átívelő 655 km túraútvonal és tanösvény hálózat kiépítési terve, amely a Dráva projektben érintett mind az öt kistérség /csurgói, nagyatádi, barcsi, sellyei, siklósi/ folyamatos megközelítését-átjárhatóságát biztosítja, összeköti a kistérségeket és minden nevezetes, a Dráva projektben megvalósítani és fejleszteni kívánt látnivaló gyalogos, kerékpáros megközelíthetőségét teszi lehetővé. A Túraútvonal és tanösvény kiépítése a következő fejlesztési időszak feladata.
MEGNYILATKOZÁSOK A PROJEKTRŐL:
Sárdi Árpád, a Somogy megyei közgyűlés alelnöke: ez a projekt is bizonyítja, hogy az uniós forrásszerzésben mennyire fontos az együttműködés. Itt ez példaértékű, segítségével a megye egyik legelmaradottabb térségében megindulhat a fejlődés.

Horváth Zoltán, a Baranya megyei közgyűlés alelnöke: folytatni kell a megkezdett munkát - akár más uniós, akár határ menti együttműködés segítségével -, és továbbfejleszteni az eddigi eredményeket annak érdekében, hogy a Dráva térsége valódi ökoturisztikai régió lehessen.

Nórántné Hajós Klára a Dráva projekt vezetője: a legnagyobb élmény számomra az önkormányzati együttműködés minősége úgy a pályázat készítésének, mint a projekt megvalósításának szakaszában. Ha jó a fejlesztési cél, van forrás a megvalósításához és sikerül egy jó döntéshozatali és végrehajtási mechanizmust felállítani, a fejlesztési program sikerre van ítélve.
Kapcsolódó linkek:

Dráva I.
Dráva II.
Dráva III.


Készült "A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" projekt keretében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
A Magyar Turizmus Zrt megbízásából készítette az Integranet Kft.